dimarts, 21 d’octubre del 2014

Una mà de contes

Una mà de contes ofereix l’oportunitat de endinsar-se en l’aventura de viatjar i gaudir amb els contes. La pàgina web recull tots els contes que han anat apareixent en el programa de televisió, però també recull eines i propostes d’interactivitat entorn d’aquests contes. La web disposa de diversos espais on els alumnes poden accedir i realitzar les seves creacions. En concret, podem trobar 5 espais: Els contes, Tallers, Blog, Biblioteca, i Participacions.  

 
PROPOSTES D’ACTIVITATS
 
L’espai de Tallers*, ens dóna accés a set opcions de treball a l’ordinador cadascuna de les quals permet desar les tasques dins de la mateixa pàgina, imprimir-les o, fins i tot, enviar-les al bloc.

-  Dibuix / Retall i composició: elaborar il·lustracions animades.
- Contes il·lustrats: permet elaborar contes i imprimir-los, també permet fer un propi llibre de contes il·lustrat a partir del text que s’escrigui i les imatges que vulguis que l’acompanyin.
- Subtitulat: facilita la incorporació del text escrit que es desitgi, posar subtítols en qualsevol idioma al conte que triïs, o fer un conte nou canviant el text que acompanya les imatges.
- Sonorització: permet posar una banda sonora a la història dibuixada o posar veu al conte, utilitzant una o més d’una de les opcions que el taller ofereix.
- Contes a fons / Contes entrellaçats: permet introduir textos, àudios, fotografies i vídeos i participar amb els demès participants, es pot aprofundir en alguns d’aquests contes (Contes a fons) o explorar temes transversals a tots ells (Contes entrellaçats).
 

EXPLOTACIONS DIDÀCTIQUES/AVANTATGES I INCONVENIENTS
 
Així doncs, Una mà de contes constitueix un recurs per a treballar els contes, assegurant-ne la comprensió i, a la vegada, contribuint a l’educació estètica i l’enriquiment de la imaginació; però també per a treballar les capacitats i competències dels nostres alumnes d’educació primària. Fent més incisió en les competències: comunicativa, artística, digital i d’aprendre a aprendre.
A partir de cadascun dels contes que es proposen i amb l’ajut de la web podrem treballar l’ús de les TIC, la llengua oral i escrita, el treball de reflexió lingüística i literària, la creació plàstica i l’aprofundiment en aspectes concrets a través de petits projectes. Activitats que impliquen totes les matèries i que afavoreixen decisions d’organització del grup per parelles i per equips de treball, juntament amb la tasca individual que es plasmarà en el quadern de l’alumne.
Aquesta pàgina web es pot utilitzar durant tots els cursos d'educació primària, encara que en els primers cursos les propostes de treball seran més senzilles i amb més recolzament per part del mestre.
Alguns inconvenients que podem trobar són: el disseny de la pàgina és poc atractiu; depenent quines activitats es vulguin treballar el mestre haurà de fer un treball previ, donat que s’han d’enviar amb anterioritat imatges o sons per tal de que desprès en algunes activitats els alumnes les puguin utilitzar (en alguns tallers no cal); per últim, alguns enllaços i tallers tenen errors de funcionalitat que haurien de revisar.       
 
 

7 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Comparteixo la mateixa eina TIC que la Jennifer Serrano, com a recurs per a la llengua. L’activitat que jo proposo, és treballar les històries “d’una mà de contes” per treballar el conte en sí i la seva estructura.

    TIPUS D’ACTIVITAT
    Tot i aquestes propostes que ens mostra el web, la meva idea d’activitats es centra més en la basant del conte i la seva estructura. És una eina molt bona per treballar totes les característiques dels contes com són: el títol de la història, la introducció, nus o desenllaç, treballar els protagonistes i els personatges i les diverses tècniques que s’utilitzen per realitzar un conte i el vocabulari que fan servir (fàcil o difícil d’entendre).
    Amb la poca durada que tenen els contes, es poden utilitzar per mostrar-los a classe i analitzar-los, comentar-los i comparar-los a la mateixa aula fent que els alumnes expressin allò que han pogut observar en les diferents històries i crear una conversa sobre el tema. A més a més, a part dels contes tradicionals que ens expliquen, n’hi ha que són totalment nous i que molts dels nostres alumnes no coneixen, fet que fa que els cridi més l’atenció. Són històries molt bones que els nens els encanta i els fa està completament concentrats en allò que passa.
    Després dels diferents anàlisis de les històries, els nostres alumnes haurien de crear un conte en petit grup amb tot el que han anat aprenent, tenint en compte l’estructura que han de fer servir, la tècnica i el vocabulari o la manera que en la que han d’escriure perquè es pugui entendre correctament.

    CURS
    Aquesta activitat la treballaria amb els alumnes de Primer de cicle inicial, ja que és una activitat molt lúdica que crida l’atenció dels més menuts i que d’una manera nova treballen el concepte del conte. A més a més, per una banda treballem la competència comunicativa, on els nostres alumnes hauran d’expressar totes les característiques que troben en les històries, ja sigui de format com de contingut, i a més, després tenir la capacitat de que en petit grup i/o amb l’ajuda d’un adult, puguin completar el seu propi conte.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Estic d’acord amb tu en que aquesta eina és molt útil pels alumnes, ja que permet treballar amb els contes d’una manera atractiva i interessant per a ells. A més a més, la pàgina web permet l’observació dels contes que han anat sortint a la televisió i per tant també és una bona manera de treballar amb un gran ventall de contes i que els alumnes els coneguin i els treballin.

    Actualment, sóc professora d’anglès extraescolar i utilitzo bastant aquesta eina, ja que permet visualitzar alguns contes en anglès. Per tant, em permet que els alumnes escoltin i vagin entenent l’anglès d’una manera molt agradable per a ells. També crec que es pot treure molt profit d’aquesta a l’hora que els alumnes s’inventin contes, elaborin imatges, sonoritzin els contes, etc.

    Encara que aquesta web tingui moltes utilitats, estic d’acord amb tu que hi ha alguns opcions que no estan revisades o no es poden utilitzar correctament.

    ResponElimina
  5. Considero que és una eina bastant atractiva i interessant. Jo també he treballat amb ella durant les pràctiques i la carrera i crec que ofereix una gran varietat d'activitats molt enriquidores i creatives, a més de presentar una varietat de tot tipus de contes amb diferents tècniques plàstiques mentres transcorre la història (narrador), és una de les meves parts preferides d'aquesta eina TIC.

    ResponElimina
  6. Bona nit,

    Haig de dir que m'encanta aquesta eina i que l'he utilitzada força durant la meva etapa universitària i a les pràctiques.

    Mitjançant aquesta pàgina podem treballar les diverses competències (audiovisual, tractament de la informació, artística...) les dimensions literàries, les diferents estructures narratives...

    Per enriquir i poder donar més informació sobre aquesta web i com utilitzar-la, us deixo penjat un enllaç d'un pdf: http://www.xtec.cat/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/e3e8b80a-0efc-421a-abdc-bed4602f8583/ma_de_contes_professorat.pdf
    Aquest enllaç és una guia per al professorat produïda des del Departament d'Educació.

    ResponElimina