dilluns, 27 d’octubre del 2014

"EL PUNTO SOBRE LA I"

EXPLICACIÓ:
Uns dels recursos TIC que he trobat per Internet ha estat "EL PUNTO SOBRE LA I".

És una eina creada per la Conselleria de la Comunitat d' Extremadura, des de l'aplicació "constructor 2.0". Aquesta aplicació et permet crear activitats de caràcter més interactiu amb el món digital, fetes i dissenyades per mestres i d'altres, que les fan públiques. Per exemple una d'aquestes és l'eina que us presento"EL PUNTO SOBRE LA I" que és un recurs destinat perquè els alumnes aprenguin i reforcin l'ortografia a Llengua Castellana, de manera més activa.

En aquesta eina poden aprendre les regles ortogràfiques d'algunes consonants (les que solen ser més difícils) però també com s'accentuen les paraules (agudes, planes, esdrúixoles, diftongs, hiats...), i un repertori de paraules que sonen igual però s'escriuen de diferent manera segons el seu significat. Això, a l'eina ho trobem amb el nom de "palabras dudosas", com per exemple la diferència entre "sino" i "si no".

La metodologia que segueix aquesta eina és, primer trobem, o una petita explicació amb exemples o bé, una activitat per deduir la norma ortogràfica. I després hi ha activitats pràctiques.

Tot i que és una eina que realitza activitats que també es podrien realitzar a l'aula, crec que la metodologia i el fet de treball amb un altre recurs o material que no sigui el paper pot motivar a l'aula envers l'aprenentatge. Sobretot, tractant-se de l'ortografia que té una metodologia d'ensenyament molt estructurada.

CURSOS DESTINATS:
És una eina destinada per alumnes d'Educació de Primària, específicament per Cicle Mitjà i Cicle Superior.

AVANTATGES:
Considero que aquest recurs té molts avantatges, principalment perquè ens proposa una altra manera de treballar les regles ortogràfiques amb un altre recurs.
Altres avantatges són:

- És un recurs que els professors poden utilitzar com una eina de reforç o ampliació al treball d'aula. És a dir, és un recurs que permet treballar l'ortografia de forma més dinàmica i pràctica.

- Per un altre costat, pels alumnes pot ser una eina de gran utilitat perquè és una eina molt fàcil d'utilitzar , i els pot servir per reforçar i millorar ortogràficament fora de l'aula de manera individual.

-També considero que la metodologia d'aquesta eina és adequada i afavoridora per l'aprenentatge dels alumnes, perquè al principi no dóna directament la regla ortogràfica, sinó que les alumnes han de deduir-la. Aquesta estratègia la considero molt beneficiosa per l'aprenentatge.

DESAVANTATGES:
Alguns dels desavantatges d'aquest recurs són:

   - Hi ha poques activitats pràctiques sobre una mateixa regla.
   - És una activitat de caire individual que no afavoreix a la interacció.
  - No hi ha  graus de dificultats.
  - És una activitat que es pot fer a l'aula.


PROPOSTA DE TREBALL:
La meva proposta de treball, aprofitant aquesta eina TIC, seria amb l'objectiu principal de reforçar l'ortografia a l'aula a l'àrea de Llengua Castellana.

L'activitat que faria s'anomenaria "Ara el mestre sóc jo",  faria petits grups o parelles, i els demanaria que preparessin una breu explicació o activitat sobre una de les regles ortogràfiques que es treballa a l'eina " EL PUNTO SOBRE LA I". La resta de classe haurà d'avaluar si allò que han explicat és encertat o no. Per exemple uns farien la norma ortogràfica de la g, d'altres l'accentuació dels hiats...


Per realitzar aquesta activitat, el mestre només els donaria com a material la pàgina web, on es troba l'eina. Ells extrauran la seva pròpia explicació sobre la regla ortogràfica, però també hauran de veure i revisar la resta de regles per poder avaluar als seus companys.



D'aquesta manera, quan arribi l'hora de fer les explicacions tots faran un repàs i reforçaran el contingut ortogràfic interaccionant entre ells.

Aquesta eina la podreu trobar "AQUÍ"

2 comentaris:

  1. El fet d'haver de deduir una norma ortogràfica ho trobo molt interessant per crear el buit d'informació. D'aquesta manera, tot i ser un recurs amb poques activitats i sense graus de dificultat, els pot servir per treballar a casa i complementar la teoria del mestre amb la que surt en aquesta web.

    ResponElimina
  2. El fet que s'hagi creat un recurs per treballar l'ortografia m'assembla molt interessant. M'ha agradat veure que s'ha creat una eina més atractiva i divertida per treballar aquesta part tant important de l'escriptura que pot fer-se molt tediosa si no es treballa adequàdament. Per altra banda, una cosa que trobo a faltar és el fet que el recurs en si mateix no doni oportunitats d'interacció entre iguals.

    ResponElimina