dimarts, 28 d’octubre del 2014

Hormigas cooperativas

hormigas
Què és?
L’eina que us presento a continuació es titula: Hormigas cooperativas. I la podeu consultar aquí.

Des de l’àrea d’Educació Física s’ha dut a terme un projecte interactiu en un portal web telemàtic anomenat Lacenet, des del qual poden accedir-hi els diversos centres educatius que vulguin participar. L’alumnat inscrit en el projecte ha de realitzar una breu descripció del centre i de les característiques del seu grup-classe, per tal d’informar als altres grups participants de la diversitat que pugui haver a la classe.

Què ens permet treballar?
Aquesta eina es lliura al mestre amb la finalitat de millorar les pràctiques cooperatives físiques i mentals, de millorar les comunicacions amb diferents centres escolars, de promoure la utilització de la competència comunicativa escrita i oral per tal de poder portar a terme, de la millor manera, tots els reptes que es puguin oferir al portal.

Cicle al que va dirigit.
Aquesta activitat està pensada per dur-la a terme amb alumnes de Cicle Mitjà, Superior i primer cicle de l’ESO.


Avantatges:
El primer avantatge és el de treballar mitjançant l’ajuda de les TIC una assignatura com la d’Educació Física. El segon, és el de treballar de forma cooperativa tota la classe i a la vegada amb diverses escoles de l’Estat Espanyol. D’aquesta manera es pot participar activament de les propostes d’altres centres i viceversa, enriquint d’aquesta manera l’aprenentatge de la matèria. I finalment, és treballa la comunicació i les relacions entre els membres de la classe i amb uns d’altres escoles d’arreu de l’Estat Espanyol, compartint informació i experiències.A banda d’això, la pàgina web ofereix enquestes on cada participant té l’oportunitat de valorar els reptes educatius que han proposat la resta d’escoles. D’aquesta manera es dóna la possibilitat de proporcionar un feedback constructiu per tal d’enriquir i millorar els projectes futurs.


Inconvenients:
Per una banda, haurien de revisar les ajudes i els enllaços proporcionats a la pàgina, ja que alguns no funcionen. Per una altra, després de realitzar els reptes cooperatius dels altres centres, podrien fer més intercanvis de informació però amb altres matèries o àrees.


Proposta d’activitat.
La proposta que es fa des de la pàgina web és la següent:-El docent responsable s'inscriu en el projecte telemàtic emplenant el formulari de forma adequada. S'ha de fer només una inscripció per classe.-L'alumnat escriu una descripció del grup classe (alumnes que formen el grup, lloc on es troba el centre, preferències del grup, activitats que realitzen durant el curs…, etc) i s'envia al costat d'una foto del grup.-Cada classe ha de formar diferents subgrups i cadascun inventa un repte (Plantilla inventar repte), que serà provat per la resta de companys de classe.-S'ha d'enviar a l'espai web: "Repte --- Afegir nou repte" responent al formulari que proporciona el projecte.-Han d'aportar un màxim de 4 reptes per grup classe participant.-Valorar els reptes: Consisteix a dur a terme els reptes d'altres grups participants en el projecte (4 com a màxim) i valorar-los (es pot utilitzar la plantilla que hi ha per a tal fi).-S'ha d'emplenar el formulari de valoració que es troba en cada repte. Amb els comentaris realitzats de forma positiva, els reptes podran millorar-se notablement.-Finalment, abans d'acabar, es convida als participants a deixar un missatge de comiat a l'alumnat d'altres centres participants.

4 comentaris:

  1. Ostres! Hi ha un grup que treballa els jocs d'exterior... Podrien fer que els infants publiquessin els seus jocs-"reptes" aquí...

    ResponElimina
  2. Hola Alba,

    Resulta molt interessant el recurs que ofereixes, crec que és una bona oportunitat que nens i nenes d’altres escoles puguin compartir aquest tipus d’experiències que ells/es mateixos/es plantegen.
    Seria interessant que aquests reptes es poguessin intercanviar també entre alumnes d’altres països, crec que seria una experiència molt enriquidora.

    ResponElimina
  3. Bon dia Alba,

    He decidit comentar la teva entrada primer de tot perquè em sembla una eina molt interessant on el que es fa no es queda a l'aula i/o al centre si nó que es comparteix amb altres, i per altre banda perquè el meu grup de treball i jo vam fer un anàlisi d'aquesta eina fa poc temps en una altre assignatura i ens va agradar molt.

    Per una banda penso que és una eina fantàstica per potenciar el treball cooperatiu dels alumnes i sobretot la comunicació entre aquests. El fet de crear un repte i desprès valorar els altres reptes és una idea perfecte per a que els alumnes hagin de comunicar-se, expressar la seva opinió, entendre i respectar l'opinió dels altres companys i també facin el possible per superar el repte que els han enviat.

    El tema dels inconvenients , penso que la teva proposta de utilitzar aquesta activitat en altres àrees em sembla molt bona idea, ja que és pot adaptar perfectament i es pot aprofitar moltíssim.

    Felicitats per la proposta!

    ResponElimina