diumenge, 26 d’octubre del 2014

"La motxilla"

LA “MOTXILLA” DEL CEIP DIPUTACIÓ


Què és?

L’eina que presento l’he extret d’entre molts dels altres recursos que podem obtenir de la pàgina web de l’Escola CEIP Diputació, a la qual pot accedir qualsevol usuari i de manera gratuïta.
Aquest recurs el vaig descobrir uns anys després de realitzar l’Educació Primària en l’escola en qüestió. 

A través d'aquest enllaç podreu accedir a la pàgina principal. Cliqueu aquí.
Si cliqueu aquí accedireu a l'activitat que he triat. 


Per a què serveix?

Es tracta d’una eina procedent d’una pàgina web que fa funció de “calaix de sastre”, ja que conté un recopilatori de recursos i activitats obtingudes de les millors pàgines web. Aquesta en concret, ofereix recursos exclusius pel professorat i també activitats que poden treballar els/les alumnes a l’aula o des de casa.

L’activitat que he triat està dirigida per a cicle inicial i s’anomena “Pictocuento”. Aquesta eina permet a l’infant contemplar la construcció d’oracions d’un conte a través de les imatges que ofereixen els pictogrames.
A l’hora de treballar amb aquest recurs, s’haurà de tenir en compte la funció de la finalitat i el nivell de competència comunicativa de l’alumne.


Avantatges

El “Pictocuento” proporciona una manera diferent d’ensenyar a llegir a través d’una manera més receptiva que la que ofereixen els mètodes tradicionals. A més a més combina llenguatge visual i escrit

Alguns dels seus beneficis més destacats són:
-         Permet a l’infant ampliar el vocabulari alhora que desenvolupa la comprensió lectora i afavoreix la seva atenció global.
-         Proporciona un desenvolupament molt visual, especialment per a aquells/es alumnes que presenten més dificultats en la lecto-escriptura.
-         Serveix per entrenar i anticipar el procés a seguir d’aquelles rutines relacionades amb l’autonomia del nen o nena. 


Inconvenients

L’inconvenient principal a destacar és que la pàgina web només ofereix aquest recurs des de la llengua castellana i no pas des de la catalana. No obstant això, podem trobar altres recursos semblants en l’apartat de llengua catalana, però no concretament de pictogrames.


Activitats que puc treballar

Una manera interessant de treballar amb aquesta eina seria des de l’aula d’informàtica, on els/les alumnes puguessin seure per parelles o en petits grups i poguessin llegir els contes en veu alta. D’aquesta manera fonamentem la veueta interior que tenen com a lectors i lectores alhora que promovem una tasca interactiva.




5 comentaris:

  1. Hola Raquel, em sembla molt interessant i útil l'eina que proposes per treballar la lectura. Només una petita correcció ortogràfica per tal que l'entrada estigui perfecta. Recopilatori no duu l·l.

    ResponElimina
  2. Hola Raquel!

    Trobo que és una eina molt i molt completa ja que t'ofereix un gran ventall d'aplicacions, t'enllaça amb altres,moltes de la web edu356. Està força bé perquè ambella tens diverses aplicacions organitzades per temàtiques (àrees, continguts a treballar, per cicle,..)

    Segur que amb aquesta mai et quedes sense idees!

    Núria Mena.

    ResponElimina
  3. Hola Raquel!

    Trobo que l'eina de "la motxilla" és molt útil per treballar a qualsevol dels cursos de l'etapa d'educació primària. Es poden treballar diversos temes mitjançant tot un seguit de diferents activitats adaptades al curs al que va dirigit. Està molt ben organitzada i és bastant senzilla d’utilitzar.

    A més, personalment, he tingut la oportunitat de veure com s’aplica a una aula a cicle superior i els alumnes es mostren molt motivats a l’hora d’utilitzar-la ells mateixos ja que és un recurs didàctic i lúdic alhora.

    ResponElimina
  4. Hola a tots,
    el recurs de la "motxilla" el vaig conèixer durant les pràctiques d'aquest any. Vaig tenir un grup de 1r de Primària i quan tocava informàtica els nens i nenes només volien anar a aquest recurs web. Jo pensava què serà això de la "motxilla"? Quan ho vaig veure vaig poder entendre perquè els hi agradava tant. És un gran recurs per treballar qualsevol matèria a través de l'ordinador, ja que ofereix gran quantitat d'activitats i jocs sobre temes molt diferents i això fa que sigui molt motivador per als alumnes. Es pot treballar a qualsevol cicle perquè està separat per etapes, de mode que hi ha adaptacions als diferents nivells.
    El principal inconvenient que li veig a la "motxilla" és que hi ha massa activitats i els alumnes comencen una i quan veuen el que és i no els hi agrada la deixen de fer i potser estan tota la classe fent això. A més, solen anar a aquelles activitats o jocs més senzills o "divertits" per a ells.
    Per aquest motiu, penso que si es vol utilitzar aquest recurs, ha d'estar molt pautat quina activitat en qüestió es vol treballar, de manera que els alumnes ja vagin directament a ella. O també es pot utilitzar com activitat final per acabar la classe d'informàtica, de mode que els hi deixem banda lliure als alumnes per tal que vagin descobrint ells mateixos diferents activitats o jocs.

    ResponElimina