dilluns, 27 d’octubre del 2014

El joc del Gran Dictat

Descripció:

Aquest joc es basa en dues de les proves sobre llengua catalana del concurs de TV3 El Gran Dictat. Aquestes proves les realitzen els participants del programa. Una és “La frase desfeta”, i l’altra, “El Gran Dictat”, que és la prova final del concurs i la que determina el guanyador de cada programa. Per poder jugar cal registrar-se amb un nom i cognom, i un correu electrònic.

La frase desfeta

Objectiu:
La prova consisteix a posar en ordre 5 frases que contenen 10 ítems desordenats, i cal fer-ho en el mínim temps possible, com a màxim en 2 minuts i 30 segons.

Mecànica:
La prova s'inicia amb la presentació de les 5 frases desfetes. L’Òscar (el presentador del programa i veu en off del joc) te’n proposa una i te la llegeix de forma desordenada. Pots resoldre-la en aquell moment o bé triar-ne una altra



Elements de la prova:

1.  Ítems de la frase desordenats
2. Àrea per col·locar-hi els ítems
3. Selector de frases
4. Mostrar el detall de les frases
5. Frase actual
6. Autor de la frase actual
7. Cronòmetre
8. Puntuació




El Gran Dictat

Objectiu:
El joc consisteix en un dictat de 15 paraules classificades en 5 nivells de dificultat. Hauràs d’escriure correctament com més paraules millor. Tens 15 segons per escriure cada paraula. Sigues ràpid, perquè el temps també et farà guanyar punts.

Mecànica:
Cada nivell s’inicia amb un senyal sonor. L’Òscar dicta una paraula i tens 15 segons per escriure-la. Quan acabis has de pitjar la tecla intro. Si no la pitges en acabar d’escriure o si esgotes el temps, el comptador resoldrà automàticament la paraula quan arribi a zero.

La solució correcta apareixerà a la part inferior de la pantalla i t’aclarirà si l’has escrita correctament. Si has encertat, la teva paraula es posarà de color verd i el teu marcador sumarà punts. Si has comès alguna errada, la paraula que has escrit es tornarà de color vermell i el teu marcador no es mourà.

Elements de la prova:


1. Punts per paraula escrita correctament
2. Cronòmetre
3. Puntuació actual
4. Espai per escriure
5. Espai on apareix la paraula correcta
6. Jugar a pantalla completa




Justificació / Valoració:

Els dictats tal i com els coneixem, és a dir, escriure unes frases o un petit text en un full de paper, són un petit examen que hem hagut de passar moltes vegades. Si el dia que en fas un, no estàs molt inspirat o directament no se’t dóna bé la llengua escrita, és molt frustrant veure la quantitat de faltes que fas i la cara del mestre o la mestra que et corregeix. Després està el moment de comparar el teu dictat amb els companys i veure quantes faltes més has fet que ells i elles.

Aquest joc també et corregeix, però a l’instant en que t’equivoques i només a qui hi està jugant. A més a més, les paraules i frases que has d’ordenar o escriure, canvien cada vegada que hi jugues, així que la comparació no serveix en aquest joc. Encara que diverses persones entrin a jugar al mateix temps, les frases i paraules seran sempre diferents.


Avantatges:
- La motivació que pot proporcionar als nens i nenes participar en un concurs i jugar al joc.
- Poder realitzar-lo individualment i cadascú amb diferents frases i paraules.
- Tenir un feedback personal i a l’instant.
- Conèixer personatges a partir de les seves frases.

Inconvenients:
- La dificultat d’algunes paraules de la prova El Gran Dictat.
- En el cas de fer un rànquing a la classe, es veurien la diferència de nivell en la llengua escrita dels alumnes, cosa que podria portar a comparacions negatives.

3 comentaris:

  1. M’ha agradat molt aquest joc que has presentat. Sóc molt fan del programa el Gran Dictat, i no coneixia l’existència del seu joc online. Com tu ja comentes, penso que aquest joc pot ser molt motivant pels alumnes, a més a més d’estar participant en un joc on han de concursar, i això ja és sempre motivant, alguns alumnes veuran el concurs a la televisió, fet que farà que encara tinguin més ganes de jugar.

    ResponElimina
  2. Sóc espectador ocasional d'aquest programa i desconeixia totalment el joc online!! M'he endut una bona alegria! Fins i tot, m'he creat un compte per jugar-hi una estona!
    Fruit dels meus 10-15 minuts dins el joc, crec que és una eina molt productiva per treballar l'ortografia de les paraules i la sintaxi de les frases, encara que he vist que és força difícil d'aplicar-ho a l'Educació Primària degut a la seva complexitat.
    Sota el meu punt de vista, ubicaria aquesta activitat clarament a sisè de primària degut al nivell que requereix el joc. Si és cert que els alumnes de Cicle Superior gaudirien plenament jugant a aquest programa (molts el deuen conèixer, és un concurs online que els motiva...) però com també ens diu el David, es pot caure en l'error de que es vegi una diferència de nivell molt significativa.
    Tanmateix, també crec que els alumnes difícilment puguin fer alguna cosa a partir del nivell 3-4 del Gran Dictat, ja que el nivell es dispara moltíssim.

    Per finalitzar doncs, crec que és una excel·lent iniciativa per promoure el bon ús del català i les seves paraules, però com a professors, l'haurem de saber adequar bé al nivell que tenim a la nostra classe.

    ResponElimina
  3. A vegades he vist aquest programa i crec que és una bona iniciativa per a promoure l’ús correcte de la llengua catalana, ja que crec que és una bona manera d’arribar a moltes persones. Per tant, penso que utilitzar aquesta eina amb els alumnes és molt útil ja que els motivarà utilitzar una eina que prové d’un programa televisiu.

    Per treballar-ho seria molt interessant veure un programa amb ells i comentar quines són les proves que es fan i quin és el seu objectiu. Un cop treballat, els alumnes segurament que agafaren l’eina amb molta motivació i treballaran d’una manera més animada i profitosa, ja que posaran molt d’interès.

    ResponElimina