divendres, 7 de novembre del 2014

PANCHO Y SU MÁQUINA DE CREAR CUENTOS

Pancho y su máquina para crear cuentos és una eina educativa destinada als alumnes de cicle inicial que els permet crear contes online a partir de l'elecció lliure de personatges, escenaris i música. Un cop els nens i nenes han escollit aquests elements poden escriure el conte basant-se en els components seleccionats i al final d'aquest procés poden veure el conte com si fos una pel·lícula. 


Aquesta web 2.0 com activitat de llengua, afavoreix el treball de l'escriptura d'una forma diferent i creativa, ja que proporciona als alumnes l'oportunitat de produir el text a partir dels diferents elements bàsics que formen el conte. 


Considero que, la metodologia de la web és adient per als alumnes perquè potencia el treball autònom i els converteix en els responsables del seu propi procés d'aprenentatge. També, ofereix al mestre un recurs alternatiu per treballar aquesta temàtica, gràcies a la llibertat d'elecció que tenen els alumnes per poder escollir els personatges i escenaris de manera que poden escriure la història en funció de la tria que hagin fet. La proposta metodològica d'aquesta eina permet enfocar la didàctica del conte des de diferents  punts de vista i facilita que l'ensenyament sigui més dinàmic i interactiu. Per exemple, Pancho y su máquina para crear cuentos  seria útil utilitzar-lo en sessions prèvies a començar a treballar el conte a classe, atès que dota a l'alumne dels coneixements bàsics que componen el conte.

AVANTATGES:

- Fomenta la creativitat dels alumnes.
- Fomenta l'aprenentatge significatiu.
- Promou el treball autònom.
-Permet treballar les característiques bàsiques del conte.
- Facilita treballar la introducció, nus i desenllaç.
- Es poden seleccionar diferents personatges.
- Es poden triar diferents escenaris.
- Es poden associar diferents melodies a les escenes.
- Els alumnes poden escriure el conte a partir de
  les opcions que ells han volgut escollir.
- Permet veure, al final de l'exercici, el conte que han fet els nens i nenes com si fos una pel·lícula.
- És una eina de fàcil ús per als alumnes.
- Permet modificar les creacions fetes.
- Es pot compartir els contes que han fet els nens i nenes.
- És molt adient per cicle inicial.
- Es pot adequar per qualsevol edat.
-   
INCONVENIENTS:

- No fomenta el treball cooperatiu.
- Només permet als alumnes treballar en més de 6 escenes.
- Es pot adequar a qualsevol edat, però la manca d'opcions alhora de crear el conte, segons quina sigui l'edat pot ser molt poc significativa per l'alumne.
- L'extensió de les escenes dificulta i limita la creativitat dels alumnes.
- Poca varietat en escenaris i personatges alhora de seleccionar-los.





4 comentaris:

  1. Hola Cristian. La veritat és que he entrat a mirar què tal era aquesta eina. La idea que presentaves em semblava molt bona i pensava que podia ser un molt bon recurs però un cop provada m'ha semblat molt limitada, amb pocs personatges i escenaris que no permeten gaire marge en sis vinyetes. Penso que els/les nens i nenes es cansarien aviat , la veritat.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Hola Cristian,

    Tal com t'ha comentat en Sergi anteriorment, jo també crec que aquesta és una eina prou limitada, tot i que pot arribar a ser funcional. Quan vaig estar consultant diverses eines per a treballar la producció de contes mitjançant les TIC, aquesta va ser una de les opcions que vaig tenir present. Em vaig adonar, però, que aquest recurs es queda prou limitat alhora de fer creacions per tres aspectes: només es poden crear 6 escenes, hi ha un contingut limitat pel que fa als escenaris i a la varietat de personatges i objectes. Inicialment, vaig descartar presentar aquest recurs al Blog per aquest motiu, el considerava massa bàsic. Tot i així, ara crec que pot ser una bona idea per a treballar-ho amb Cicle Inicial, o bé, per a treballar-ho a Cicle Mitjà a partir d'una llengua estrangera com pot ser l'anglès. El fet de treballar amb contingut limitat, et permetrà anticipar-te a la creació dels alumnes i al vocabulari que s'ha de treballar abans d'utilitzar l'eina. Un avantatge que presenta aquest recurs envers el qual jo he presentat (StoryBird), és que aquest permet incloure un fil musical que acompanya al conte.

    ResponElimina
  4. Hola Cristian, Vaig començar a mirar l'aplicació que has proposat perquè el meu grup i jo hem pensat fer la unitat didàctica envers el conte i buscava recursos interessants per poder complementar-la.

    D'acord amb el que diuen els companys que han comentat prèviament, sí que és veritat que és una eina una mica limitada, ja que la varietat de personatges i sobretot de llocs és bastant escassa, no obstant crec que és una bona eina per iniciar als alumnes al conte i a una possible representació del conte escrit, crec que els pot ajudar molt a veure una possible estructura, a com combinar els personatges i les escenes, a posar-li ambient i sobretot a veure el resultat final de la seva creació.

    Si bé seria interessant que tingués més varietat de moviments, crec que per iniciar als nens ja està prou bé.

    En el meu cas, quan vaig estar buscant webs interessant per treballar el conte no vaig trobar aquesta, però sí que és veritat que la majoria de les webs que vaig veure no són del tot completes. De cada web treus unes avantatges que si les combines amb altres webs, poder poden sortir recursos de gran qualitat per portar a l'aula, però que tan sols per elles mateixes no acaben d'arribar a l'objectiu.

    Com a conclusió crec que aquesta web junt amb altres pot ser un gran recurs per als nens a l'aula.

    ResponElimina