diumenge, 9 de novembre del 2014

CONTES INTERACTIUS (CLIC, CLIC, CLIC)

“Clic clic clic” és una eina educativa i interactiva que permet als alumnes de cicle inicial escoltar i llegir simultàniament diferents contes interactius. Aquesta eina TIC és una pàgina web que forma part d’un projecte elaborat per omniscellula, una associació sense ànim de lucre vinculada a la Universitat de Barcelona que té com a objectiu principal la divulgació de la cultura. El projecte té en compte la realitat de la societat actual i les seves necessitats, considerant que si les noves tecnologies formen part de la vida dels infants des de ben aviat, és important que els petits trobin en aquest context diferents contes gratuïts i atractius per ells.


Pel que fa al funcionament d’aquesta eina TIC, cal destacar que l’infant pot seleccionar un conte entre dues temàtiques:
· “Iván y Navi: El poder de la imaginación”, on es pot accedir a diferents contes que expliquen les històries de dos germans que s’ajuden mútuament a l’hora de resoldre problemes. 
· ”El mundo al revés: Otras versiones de los cuentos Populares”, on els personatges dels contes populars viuen noves i diferents històries en un món ple d’aventures.


Una vegada que els infants han seleccionat el conte que més els hi agradi o cridi l’atenció, podran gaudir de l’enriquidora experiència de la lectura tenint en compte dos aspectes:

· Si es disposa d’altaveus, a part de llegir el que succeeix, podrem escoltar simultàniament la història. L’encarregada d’explicar-nos-ho oralment serà la Beti, la conta contes d’aquest projecte.
· En tots els contes hi ha la presència d’un guia, que ens ajudarà i orientarà activament amb la finalitat que sapiguem què fer. Aquest guia serà un petit animal i en cada conte hi haurà un de diferent.


 Avantatges:
-          Recurs TIC (pàgina web) molt senzill, entenedor i accessible.
-          Gran diversitat de canals (àudio, text, imatges) a l’hora de fer la lectura que facilita entendre el que està passant i fer una transmissió d’informació completa.
-          Varietat d’històries per llegir/treballar, distingint entre noves versions dels contes populars que ja coneixíem i diferents aventures d’una parella de germans amb molta imaginació.
-          Possibilitat de contactar amb els creadors del projecte per saber més coses sobre aquesta iniciativa o per aclarir qualsevol dubte.
-          Possibilitat d’enviar qualsevol conte del projecte als nostres amics, familiars...

     Inconvenients:
-          Una vegada que s’acaba el conte, ja s’acaba l’activitat. Seria interessant que es poguessin fer activitats interactives relacionades amb el conte i així comprovar si s’ha entès el contingut.
-          Manca de continuïtat en el desenvolupament dels alumnes. Crec que com aquesta eina és molt interessant i profitosa per treballar la lectura amb infants de primària, estaria molt bé que hi hagués contes per alumnes de cicle mitjà i, fins i tot, superior, de manera que es produís una continuïtat en aquest procés de lectura de contes interactius.

Considero que aquesta eina TIC és molt adient per fomentar la lectura i motivar als alumnes perquè llegeixin. Crec que utilitzant el recurs “clic clic clic”, els alumnes aprendran a gaudir mitjançant la lectura i això és molt important per desenvolupar un sentiment d’interès i atracció cap a la lectura. 
Us convido que investigueu aquest recurs i experimenteu la sensació de viure la lectura d’històries molt interessants des d’un suport original i proper per a tothom. 

Daniel Aragonés Campos

2 comentaris:

  1. Amb aquest recurs, a més de treballar la lectura, es pot treballar la comprensió oral i escrita dels missatges (tens la opció d’activar o desactivar l’àudio i de llegir els contes) perquè dins del mateix conte es demana fer una sèrie d’accions com clicar a diferents espais de la pantalla per tal que el conte continuï. Si els alumnes volen saber la continuació del conte han d’entendre allò que els estan dient els personatges que cal fer.

    És una eina molt fàcil d’utilitzar ja que només has de clicar a la secció de “El mundo al revés” i escollir un conte dels que hi trobaràs. També es poden utilitzar els contes de la secció “Iván y Navi” tot i que aquests estan recomanats per nens d’educació infantil.

    A més, a la secció “envía un cuento a un amigo” pots enviar per correu electrònic l’enllaç del conte que t’hagi agradat i compartir-lo amb qualsevol persona. D’aquesta forma els alumnes poden treballar com enviar i produir un text informal.

    A banda dels avantatges que ha comentat el meu company Daniel m'agradaria esmentar un altre d'important i és que la utilització d'aquesta eina es pot adaptar a nens amb NEE com problemes auditius mitjançant la lectura i també a nens que encara no saben llegir o tenen dificultats per fer-ho mitjançant el suport de l’àudio

    Trobo que és una eina interessant i motivadora pels nens ja que si a l’aula disposes d’una pissarra digital els petits poden col•laborar i participar en el desenvolupament del conte. A més he pogut observar la utilització d’aquesta a les pràctiques i els petits es mostraven participatius i emocionats a l’hora d’interactuar amb els personatges de la història.

    ResponElimina